Blog

Drónnal permetezés

Horváth Csaba
2023.03.03 07:54
Drónnal permetezés

A drónnal permetezés kimondottan előnyös a megrendelő, gazda számára, valamint a kezelt kultúra és a természet számára is. Kezdve a kevesebb, de hatékonyabb permetszer kijuttatásán át a növényekre tett hatásáig.

A drón permetezés megtervezése

Első dolgunkként a permetezés megkezdés előtt az egyik legfontosabb feladatot kell elvégezni, ami az egész permetezés minőségét befolyásolhatja: a terület felmérése. A munka ezen szakaszánál ki kell jelölnünk a terület végpontjait, valamint a területen található akadályokat. Ezeket a feladatokat elkezdhetjük akár internetes térkép felületen keresztül.

A második fontos tennivaló a drónos permetezés megkezdése előtt a vegyszer típusának kiválasztása. Különös körültekintéssel kell végezni ezt a folyamatot is. Ügyelni kell a lakott területtől és az élővíztől való távolságra. Valamint az egyik legfontosabb tényező még a méhek óvása. Ez drónos permetezésnél könnyen kivitelezhető, mert az éjszakai munkavégzés megoldható már a permetező drónok nagyrészével.

A harmadik dolog, amit mindig szem előtt kell tartani, az az időjárási viszonyok a munkavégzés napján. Fontos tisztában lennünk a helyi domináns széliránnyal, páratartalommal, légnyomással. Valamint fontos dolog még, hogy 25 celsius fok fölött nem permetezünk.

Negyedik feladatunk az aktuális légtér ismerete. Légből való permetezés során mi is aktív felhasználói vagyunk a légtérnek. Nem árt, ha jártasak vagyunk a légi jogban, de nagyban segíthetnek minket applikációk is.

A drón permetezés célja

A permetezőszerek, növényvédő szerek egyenletes kijuttatása a célfelületre. Itt az egyik legfőbb célunk, hogy a permetlé a növény minden részét tökéletesen fedje, borítsa.

A drón permetezés sajátosságai

A növények drónos kezelése és a hagyományos permetezés között nem sok azonosság van. A drón kevesebb permetszerrel dolgozik, valamint jóval kevesebbet vizet használ. A hatékonyságának az egyik legfőbb oka a kétszeres porlasztás. Először a drón szórófeje porlaszt, majd a rotorok által generált áramlások. Az utóbbi porlasztás miatt jobb a fedettsége is a permetszernek a növényeken. Egy légörvényt kell elképzelni, ami nem csak a permetszert, de még a növényzetet is erősen megmozgatja ezért is jut a növényvédő szerből a örvény teljes felületére.

A permetszer részecskék mérete 170-265 mikron nagyságú tartomány!

A forgószárny rendszer pozitív hatásai

A rotorjaink nagy mennyiségű légtömeget mozgatnak lefelé így a permetlé útját jelentősen befolyásolják. Az oldalról érkező levegőt a rotorok axiális irányba továbbítja. Ezért a gép alatt túlnyomás lesz, levegő cirkuláció keletkezik. Ez a légörvény lassú haladásnál nyújtott lesz. Valamint örvényszerű mozgással szélesedik és halad a föld felé.

Drón permetezés ajánlatkérés: https://dronnalpermetezo.hu

Blog!
Drónpermetezés megtérülése: https://dronnalpermetezo.hu/2023/02/08/a-dronos-permetezes-megterulese