Blog

Anethum graveolens, avagy a kapor jótékony hatásai

Finibus Bonorum
2022.04.28 15:21
Anethum graveolens, avagy a kapor jótékony hatásai

Fűszernövény, gyógynövény, remek atka- és csigaűző!

A nyári hőségben nincs is jobb savanyúság, mint a kovászos uborka, de egy nagy adag hűsítő tökfőzelék is aranyat ér - ezekhez elengedhetetlen a finom, friss kapor. Bár a legtöbben fűszernövényként ismerik, finom íze mellett vannak más jó tulajdonságai is.

Nagyon szereti a napos helyeket, az egyenletes nedvességet és ha egyszer valahol jól érzi magát, akkor ott tartósan meg is marad. Nem túl kényes a talaj minőségére és a sárgarépát kivéve sok növény fejlődésére kedvezően hat, például a paradicsom, hagyma, cékla, uborka, káposzta vagy saláta kimondottan jól társítható vele.

Másik jó tulajdonsága, hogy elűzi a meztelen csigát, az atkát, és vannak olyan növények (pl.: lóbab), ahol a levéltetveket is távol tartja.

Gyógynövényként is ismert, serkenti az emésztést és szélhajtó.

Márciustól már vethető egészen augusztus közepéig.