Anethum graveolens, avagy a kapor jótékony hatásai
Fűszernövény, gyógynövény, remek atka- és csigaűző!
A nyári hőségben nincs is jobb savanyúság, mint a kovászos uborka, de egy nagy adag hűsítő tökfőzelék is aranyat ér - ezekhez elengedhetetlen a finom, friss kapor. Bár a legtöbben fűszernövényként ismerik, finom íze mellett vannak más jó tulajdonságai is.
Nagyon szereti a napos helyeket, az egyenletes nedvességet és ha egyszer valahol jól érzi magát, akkor ott tartósan meg is marad. Nem túl kényes a talaj minőségére és a sárgarépát kivéve sok növény fejlődésére kedvezően hat, például a paradicsom, hagyma, cékla, uborka, káposzta vagy saláta kimondottan jól társítható vele.
Másik jó tulajdonsága, hogy elűzi a meztelen csigát, az atkát, és vannak olyan növények (pl.: lóbab), ahol a levéltetveket is távol tartja.
Gyógynövényként is ismert, serkenti az emésztést és szélhajtó.
Márciustól már vethető egészen augusztus közepéig.