A padlizsán, mint a balkáni konyha alapnövénye meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes növény. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel. Húsos bogyója akkor szedhető, amikor végleges méretét már elérte, de benne a mag érése még nem kezdődött el. Ennek egyértelmű jele, hogy a külső lila héja fényes, belső húsa és a mag színe fehér.
Tipp: a padlizsán nagyon tápanyagdús zöldség és sokféleképpen elkészíthető. Panírozva, olajban kisütve finom csemege, kenyérre kenhető krémnek kikeverve is kiváló, de lecsó készítésekor is felhasználhatjuk.
magszám/gramm |
vetőmagigény g/10nm |
vetésidő szabadföldi termesztéshez |
vetésmélység cm |
sor- és tőtávolság cm |
csírázási nap 20-22C fokon |
160 |
2 |
II-III. hónap kiültetés V. hónap |
1 |
80 x 50 |
7-10 nap |