Lucanapi búza - hazai kincs
A "lucabúza" mind a városokban, mind falun dísze is a karácsonyi asztalnak. Egyes helyeken gyertyát, vagy olajmécsest állítanak a növekvő búza közepébe és minél kevesebb fény szűrődik át a növekvő búzaszálak között, annál gazdagabb termést jelent.
Felhasználás
A karácsonyi ünnepek elmúltával a 30-40 cm magasra megnőtt búzát az állatokkal szokták megetetni, hogy ezek gyarapodását biztosítsák és megóvják őket a rontástól.
Használják táplálék-kiegészítőnek is, a fiatal búza friss leve értékes vitamin- és ásványianyag forrás a téli időszakban. Népszerűsége egyre terjed, mivel tápláló és tisztító hatású, javítja az immunrendszert.
Termesztés
Bármilyen tál vagy edény alkalmas lehet a termesztésre, melynek alján a felesleges öntözővíz kifolyhat. Termőtalajnak jó bármilyen normál kerti föld. Vetés előtt áztassuk be a búzaszemeket. Általában egy csésze mag elegendő egy 35 cm x 25 cm nagyságú tálhoz. Helyezzük az edényt ablak közeléb (a legjobb a szórt fény), 18-20 °C hőmérsékletű helyre és rendszeresen locsoljuk. Hozzávetőleg 6-12 nap alatt a búzafű 18-25 cm magas lesz, ekkor vágható le, lehetőleg legközelebb a gyökérhez.
Fogyasztás
Mivel a búzafű nagyon rostos, csak a kipréselt leve használható emberi fogyasztásra, melyet ajánlatos tizenkét órán belül elfogyasztani.