Fagyvédelem

 

Fagyvédelem - készüljünk az őszi fagyokra!

Amint közelednek az első fagyok, gondoskodnunk kell a kertben telelő növények fagykár elleni védelméről, mert ha ezt nem tesszük, illetve nem jól tesszük, tavasszal kellemetlen meglepetésben lesz részünk. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy mindezt szakszerűen el tudjuk végezni.

Amennyiben az éjszaka folyamán enyhe fagy várható, az érzékeny növényeket egy réteg fátyolfóliával takarjuk le, amit reggel egy gyors mozdulattal el tudunk távolítani. Amint viszont keményít a tél, növényeinknek fokozottabb védelemre van szüksége! Különösen igaz ez a dézsás, és az enyhén fagyérzékeny, de szabadban telelő növényekre.

A szabadban hagyott dézsás növények igen érzékenyek, mert gyökereiket kis mennyiségű föld veszi körül. Ezért edényeiket a tél beállta előtt burkoljuk be jutaszövettel, és a cserép alá helyezzünk vastag kókusz korongot.

Jutaszövet helyett, ha könnyű, praktikus megoldást szeretnénk, válasszuk zippzáros vagy tépőzáras kész megoldást!

Fontos megjegyezni, hogy a nálunk is oly divatos mediterrán növények (citrom, leander, murvafürt stb.) hazánk éghajlati viszonyai miatt ezekkel a módszerekkel nem telelnek át!!! Ezeket a növényeket mindenképpen fagymentes teleltető helyre kell vinni! Ami lehet akár egy veranda, egy télikert, vagy ha nem rendelkezünk erre alkalmas helyiséggel, akkor ma már nagyon sok áruház kínál teleltetést, mint szolgáltatás, amit érdemes igénybe venni, így növényeink egész télen biztonságban telelhetnek a számukra legmegfelelőbb körülmények között.

Jutazsákon és fátyolfólián kívül ma már rengeteg termék áll rendelkezésünkre, melyek segítségével télen is dekoratív kertben gyönyörködhetünk.

A hidegebb hónapokban nemcsak a fagy, hanem az erős napsütés is komoly károkat okozhat. A nagy hőingadozásra különösen érzékenyek a vékony, sötét színű és sima kérgű fák, így a cseresznye, az alma és azok díszváltozatai, valamint a hárs, a juhar és a kőris. A napsugárzás hatására a sötét kéreg alatt az edénynyalábok felmelegednek, és aktívvá válnak, amikor pedig a nap elbújik, a szállítószövetekben áramló nedv megfagy és roncsolja azok falát. A nagy hőingadozás hatására a kéreg megrepedhet, ami azután a kártevők rejtekhelye lehet. Ennek megelőzésére helyezzünk a fatörzs köré FEHÉR fatörzsvédőt, ami visszatükrözi a télen káros napsugarakat, a fehér szín hő és fényvisszaverő tulajdonságának köszönhetően. A nem zárt kertekben a fiatal fákat veszélyeztető vadrágást és a fagyléc kialakulását így egyetlen lépéssel megelőzhetjük.

A tél folyamán olykor előfordulhat, hogy az örökzöld fák és cserjék lombja elszíneződik.  Ez nem más mint a téli napperzselés, ami ellen úgy védekezhetünk, hogy a kisebb növényeket fátyolfóliából vagy rachelhálóból készített alkalmi árnyékolóval óvhatjuk.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Megadott adatait adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően kezeljük!
Elfogadott kártyatípusok Borgun